Vangshaugen

Vangshaugen
Vangshaugen

Historiske Vangshaugen ligger ved Storvatnet i Grødalen, rett ved foten av Sunndalsfjellenes høye topper. På turen inn til Vangshaugen, fra Gjøra i Sunndalen, passerer du gamle fjellgarder og mektige fossefall før Grødalen åpner seg med elver, vatn og frodige lier.

Historie

Sportsvillaen som er hovedbygget på Vangshaugen ble satt opp av Ethelbert Lort-Phillips i perioden 1910-1911. Dette var en av flere slike villaer som ble oppført, og det er den vel kanskje den gjeveste av alle sammen. 

Tømmeret i bygget stammer fra et tidligere meieri på Gravem, de imponerende store steinhellene som danner trapper og terrasse er hentet fra et steinbrudd i nærheten. 

Kristiansund og Nordmøre Turistforening tok over stedet i 1934, og har utviklet det frem til det prakttunet det fremstår som i dag. 

Maten er servert!
Maten er servert! Foto: Julie Maske

Vangshaugen i dag

På Vangshaugen er det i dag flere bygninger som bygger en ramme rundt det historiske hovedhuset. 

Annekset: Dette bygget har to soverom, ett oppholdsrom med kjøkken og en sengehems. Huset brukes som overnattingskvarter for betjening om sommeren og fungerer som selvbetjeningskvarter utenom sommersesong. 

Nerstua: Om sommeren er det her de fleste finner sin seng, det er over 60 sengeplasser her fordelt på 2-, 4-mannsrom og sovesal. Utenom sesongen er det mulig å leie huset til selskap, kurs og konferanseformål. 

Storstua: Vangshaugens festsal. Denne brukes i forbindelse med selskap og arrangement på Vangshaugen. Det er plass til 60 gjester ved bordene, mat serveres fra eget kjøkken. Vangshaugen har alle rettigheter. 

Stabburet: Brukes som overnattingssted i sommersesongen, ligger fint for seg selv rett nedenfor hovedbygningen. 

Litjstua: Brukes også som overnattingssted om sommeren. Fungerer også som nødbu eller ekstra overnattingssted utenom betjent sesong, nøkkel henger da tilgjengelig i annekset. 

Vedskjul: Her finner man selvfølgelig fyringsved, i tillegg er det noen lagerrom og utedo i bygget. 

Låven: Teknisk anlegg og kjølerom er hovedfunksjonen til låvebygningen. 

Naust:  Vangshaugen har robåter, kano og seilbrett til utleie. Disse finner man i naustet. All leie administreres av betjeningen.

Sommersesong

I den betjente sesongen tilbyr Vangshaugen 64 senger fordelt på 2-sengs og 4-sengsrom samt sovesal. Sovepose, lakenpose eller sengetøy må medbringes eller leies på hytta.

Vangshaugen har alle rettigheter, og serverer 3 retters middag på kveld. Om du er på tur i området og kun ønsker matservering er det også mulig, vi har enkle retter på dagtid og det er også mulig for dagsbesøkende å kjøpe middag på kveld.

Overnatting kan forhåndsbestilles ved e-post (vangshaugen@knt.no) eller telefon (90547837).

I sommersesongen er det eget vannverk til Vangshaugen, og innlagt vann i hovedhytta og Nerstua (overnattingskvarter). Det er dusjmuligheter for de som ønsker det.

Av aktiviteter kan Vangshaugen tilby bibliotek, robåtutleie, kanoutleie og seilbrettutleie. Å nyte kvelden i tunet, eller ta en gåtur rundt vannet er ikke å forakte.

Det er mulig å ha med hund, to av rommene har bur til hunden. Utover dette skal hunden ikke være i fellesareal, dette grunnet hensyn til allergikere.

Arrangement og selskap

Det er mulig å bruke Vangshaugen til arrangementer og selskap i perioden det er betjent der (St.Hans til 1. september). Vi har også mulighet til å arrangere selskap på helg i september. 

Ta kontakt med KNT på e-post om du vil ha mer informasjon om arrangement og selskap: turist@knt.no

Vangshaugen om sommeren er en opplevelse
Vangshaugen om sommeren er en opplevelse
Oppdekket til middag på Vangshaugen
Oppdekket til middag på Vangshaugen

Høst, vinter og vårsesong

Vangshaugen er kun betjent om sommeren. Utenfor betjent sesong er det selvbetjent overnatting i annekset som ligger midt i tunet. Her er stue med kjøkkenkrok, to sovereom med to senger på hver, hems og sovemulighet på sofa. I tillegg er det sovemulighet i Litjstua. Total kapasitet utenom sesong er 16 personer.

Det er også mulig å leie Nerstua for større grupper. Ta kontakt med forenings kontor i Kristiansund om dette skal være aktuelt.

Vann fra eget vannverk stenges av i periode når det er fare for frost. Det er da ikke mulig å bruke toalett, dusj og annet. Vann for matlaging/vasking hentes da i elva.

Hund kan tas med, det er et tilgjengelig rom i Litjstua hvor det er hundebur. Utover dette må hund sove ute, eller evt. i vedskjul, det er ikke lov å ha hund inn på øvrige rom/fellesareal grunnet hensyn til allergikere.

Vangshaugen er et flott sted for vinteraktiviteter. Grødalen er snørik og kan gi gode opplevelser til langt ut på våren.
Vangshaugen er et flott sted for vinteraktiviteter. Grødalen er snørik og kan gi gode opplevelser til langt ut på våren.
Annekset på Vangshaugen
Annekset på Vangshaugen Foto: Harald Atle Oppedal
Vinterstemning utenfor storsalen på Vangshaugen
Vinterstemning utenfor storsalen på Vangshaugen Foto: Harald-Atle Oppedal

Priser og reservering:

Reservering av rom er kun mulig for betjent sesong. Ta kontakt med oss på e-post: vangshaugen@knt.no. 

Alle priser er tilgjengelig på kntur.no/priser

Annen informasjon

På turportalen ut.no ligger det også en del informasjon om Vangshaugen. Det er også opprettet en egen facebookside hvor det finnes informasjon om tilbudet. Kanskje vil betjeningen legge ut noen dagstilbud også - følg med...