Todalshytta

Todalshytta
Todalshytta Foto: Harald Oppedal

Todalshytta i Surnadal er en flott hytte fra engelsktida på Nordmøre, og har høy historisk verdi. Hytta ligger plassert et steinkast fra elva Toåa, og har en flott utsikt over bygda og fjorden.

Historie

Hytta ble bygget av Ethelberg Lort-Phillips (1857-1943), en velstående mann og ivrig sportsfisker fra Dartmouth i England. Det var mange engelske fisketurister som kom for å fiske laks i elvene i området, og Lort-Phillips så en mulighet for å tilby losjimuligheter knyttet til dette. Han fikk bygget opp fire hytter hvor laksefiskerne fikk mulighet for standsmessig losji og forpleining. Hytta ble reist i 1901 etter tegninger gjort av hans kone lady Luise Jane Forbes Lort-Phillips.

Phillips gjorde også en stor innsats i å gjøre Toåa bedre egnet som lakseelv, det ble blant annet laget kunstige høler (pools). Da elva ble regulert av Driva kraftverk ble hølene restaurert som en del av konsesjonsbetingelsene.

Hytta ble okkupert av tyskerne under krigen, og okkupantene tok med seg det meste av det som var verdifullt i hytta. Det eneste av inventar som er igjen fra engelsktiden er de flotte lakseportrettene som henger på veggen.

Kristiansund og Nordmøre Turistforening tok over hytta i 1947, og har eid den siden dette. Den har i lang tid fungert som betjent turisthytte i sommersesongen, og mange turister har hatt flotte opplevelser på hytta.

Fra hytta er det en flott fjellsti over til Innerdalen, og mange velger å bruke Todalshytta som startsted for turer i Trollheimen. Det er også flotte muligheter for vinteraktiviteter innover i Todalen, og å bruke Todalshytta som base for dette kan gi ekstra fine opplevelser.

Hytta vil fra mai 2019 ha selvbetjent overnattingsmulighet (Isbua og Jomfruburet), i tillegg vil hovedhytta bli leid ut til større grupper og i forbindelse med selskap og annet.

Utleie

Hovedhytta

Hovedhytta vil bli låst med egen nøkkel og kan kun leies som en hel enhet. I denne finner man 2 store stuer og stort kjøkken med alle fasiliteter, og det ligger godt til rette for å bruke denne til arrangementer og selskap. Ta kontakt med KNTs kontor i Kristiansund for å reservere hytta til ditt selskap, om det er bursdager, bryllup eller turvenner som skal utforske Trollheimen - her er det muligheter for alle!

Hytta er uisolert og krever mye energi for å få varmet opp, utleieperiode settes derfor fra ca 1. mai til 15. oktober. Vi anbefaler bruk av isbua utenom denne sesongen.

Overnatting

Det er god overnattingskapasitet på hytta, den har 9 soverom med 30 sengeplasser. Alle senger er utstyrt med puter og dyner, disse er oppredd med sengetøy som beskyttelse. Alle gjester må i tillegg ha med seg eget sengetøy som man trekker utenpå, alternativt lakenpose eller sovepose.

Toalett / dusj / klesvask

Badehuset i tunet er Todalshyttas sanitæranlegg. I huset er dusj og toaletter som kan brukes både av de som leier hele hytta og DNT-medlemmer som leier Isbua/Jomfruburet. Det er også toalett i hovedhytta, dette er avstengt fra høst til vår grunnet frostfare, da er det kun sanitæranlegget som kan benyttes.

Inne i hytta er det vaskerom med nødvendig utstyr, vaskemaskin og tørketrommel.

Rengjøring

Hytta skal rengjøres av leietaker etter at utleie er over. Dersom leietaker ved ankomst mener at hytta er for dårlig rengjort etter forrige utleie må dette informeres om med en gang. Man kan ikke forlate hytta uten å ha rengjort den, og beskjeder som at "den var verre da vi kom" er ikke grunnlag for manglende renhold. Ved bruk til selskap/arrangement uten bruk av 2. etasje (soverom) skal allikevel soveromsavdeling sjekkes før man drar fra hytta.

Forlat hytta slik du ønsker å finne den og gjerne litt bedre enn da du kom!

Hytta drives på dugnad og om foreningens tillitsvalgte må ta turen for å gjøre rent etter gjester som har ikke har ryddet ut etter seg vil dette bli fakturert etter forbrukt tid. Minstesats er kr 3000,-.

Utleieskjema

Ved utleie vil det bli sendt skjema med informasjon om leieforhold, priser m.m. På skjemaet er det også en utkryssing for utført renhold og annet. Vi ønsker også informasjon om eventuelle mangler, begynner det f.eks. å bli lite ved, eller er lyset i badehuset defekt - gi oss beskjed slik at neste leietaker ikke får en dårlig opplevelse. Uten deres informasjon klarer vi ikke å fange opp alle detaljer.

Priser

Hytta leies kun ut som hel enhet. Fredag etter 16, lørdag og søndag regnes kun helgeutleie.

Dagleie med overnatting: kr 3.300,-
Dagleie uten overnatting: kr 2.000,-

Helg, fredag kl 16 til søndag kl 18: kr 7.000,-

Ukeleie, kr 15.000,-

Bestilt leie er å regne som bindende når det er 1 måned igjen til avtalt leietidspunkt, og kan da ikke avbestilles.

Booking

Hytta er bestilt følgende datoer:
9.-11. august
23.-25. august
26.-27. august (16-16)
30. august - 1. september
1.-7. oktober

Kontakt

All utleie administreres av KNTs kontor i Kristiansund. Du kan nå oss på e-post: turist@knt.no eller telefon: 71676937.


Velkommen til Todalshytta
Velkommen til Todalshytta
I peisestua ligger alt til rette for hyggelige stunder
I peisestua ligger alt til rette for hyggelige stunder
Spisestue med 2 langbord, plass til over 30 personer
Spisestue med 2 langbord, plass til over 30 personer
Et av mange soverom
Et av mange soverom
Todalshytta har egen suite
Todalshytta har egen suite
Laksefiske har preget hytta siden den ble etablert  1901
Laksefiske har preget hytta siden den ble etablert 1901

Selvbetjent overnatting

Isbua og Jomfruburet

Det er muligheter for overnatting på Todalshytta hele året, i vinterhalvåret er det Isbua som er overnattingskvarter, denne er låst med DNT-lås. Isbua består av en liten gang med kjøkkenkrok og en liten stue med 2 køysenger, bord og sofa. Det finnes et utvalg av proviant på hytta, og den er ellers utstyrt med det som behøves for å ha et fint opphold. Senger er utstyrt med dyne og pute, men man må ta med eget sengetøy, lakenpose eller sovepose.

I tillegg til Isbua er det mulig å overnatte i Jomfruburet, dette er et rom i tilknytning til hovedhytta som er låst med egen nøkkel. Nøkkelen er plassert i Isbua. I Jomfruburet finnes en køyseng med plass til 3 personer.

Totalt er det 8 overnattingsplasser (4 i køyer og 1 på sofa i Isbua, 3 i køye i Jomfruburet).

Badehuset i tunet er stedets sanitærhus, dette er tilgjengelig både for beboere på selvbetjent og ubetjent overnatting.

Se også informasjon på ut.no

Prisliste for selvbetjent overnatting finner du her.

Isbua, selvbetjent DNT-hytte i 2. etasje
Isbua, selvbetjent DNT-hytte i 2. etasje
Interiør i Isbua
Interiør i Isbua
Jomfruburet, soverom tilknyttet selvbetjent
Jomfruburet, soverom tilknyttet selvbetjent
Innta maten med flott utsikt over Todalsøra
Innta maten med flott utsikt over Todalsøra

Klikk her for å skrive tekst.

Jomfruburet, soverom med plass til 3
Jomfruburet, soverom med plass til 3
Badehuset, sanitæranlegg
Badehuset, sanitæranlegg