Todalshytta

Todalshytta
Todalshytta Foto: Roar Halten

Todalshytta i Surnadal er en flott hytte fra engelsktida på Nordmøre, og har høy historisk verdi. Hytta ligger plassert et steinkast fra elva Toåa, og har en flott utsikt over bygda og fjorden.

Historie

Hytta ble bygget av Ethelberg Lort-Phillips (1857-1943), en velstående mann og ivrig sportsfisker fra Dartmouth i England. Det var mange engelske fisketurister som kom for å fiske laks i elvene i området, og Lort-Phillips så en mulighet for å tilby losjimuligheter knyttet til dette. Han fikk bygget opp fire hytter hvor laksefiskerne fikk mulighet for standsmessig losji og forpleining. Hytta ble reist i 1901 etter tegninger gjort av hans kone lady Luise Jane Forbes Lort-Phillips.

Phillips gjorde også en stor innsats i å gjøre Toåa bedre egnet som lakseelv, det ble blant annet laget kunstige høler (pools). Da elva ble regulert av Driva kraftverk ble hølene restaurert som en del av konsesjonsbetingelsene.

Hytta ble okkupert av tyskerne under krigen, og okkupantene tok med seg det meste av det som var verdifullt i hytta. Det eneste av inventar som er igjen fra engelsktiden er de flotte lakseportrettene som henger på veggen.

Kristiansund og Nordmøre Turistforening tok over hytta i 1947, og har eid den siden dette. Den har i lang tid fungert som betjent turisthytte i sommersesongen, og mange turister har hatt flotte opplevelser på hytta.

Fra hytta er det en flott fjellsti over til Innerdalen, og mange velger å bruke Todalshytta som startsted for turer i Trollheimen. Det er også flotte muligheter for vinteraktiviteter innover i Todalen, og å bruke Todalshytta som base for dette kan gi ekstra fine opplevelser.

Sesongen 2021

Todalshytta er betjent i sesongen 2021. Det vil bli servert mat og tilbudt overnatting for våre gjester. Ansvarlig for vertskapet er Arve Evensen, og han tar i mot bookinger av hytta. Du kan også lese mer om Todalshytta på hyttas egen nettside: todalshytta.no.

Kontaktinformasjon:
Arve Evensen   
✉: 
Arve@todalshytta.no
☎: +47 929 97 550

Overnatting

Det er god overnattingskapasitet på hytta, den har 11 soverom med 34 sengeplasser. 
Mer informasjon om romfordeling/sengeplasser nederst på siden.  

Toalett / dusj / klesvask

Badehuset i tunet er Todalshyttas sanitæranlegg. I huset er dusj og toaletter som kan brukes både av de som leier hele hytta og DNT-medlemmer som leier Isbua/Jomfruburet. Det er også toalett i hovedhytta, dette er avstengt fra høst til vår grunnet frostfare, da er det kun sanitæranlegget som kan benyttes.

Inne i hytta er det vaskerom med nødvendig utstyr, vaskemaskin og tørketrommel.

Rengjøring (Utenom sesong)

Hytta skal rengjøres av leietaker etter at utleie er over. Dersom leietaker ved ankomst mener at hytta er for dårlig rengjort etter forrige utleie må dette informeres om med en gang. Man kan ikke forlate hytta uten å ha rengjort den, og beskjeder som at "den var verre da vi kom" er ikke grunnlag for manglende renhold. Ved bruk til selskap/arrangement uten bruk av 2. etasje (soverom) skal allikevel soveromsavdeling sjekkes før man drar fra hytta.

Forlat hytta slik du ønsker å finne den og gjerne litt bedre enn da du kom!

Hytta drives på dugnad og om foreningens tillitsvalgte må ta turen for å gjøre rent etter gjester som har ikke har ryddet ut etter seg vil dette bli fakturert etter forbrukt tid. Minstesats er kr 3000,-.

Selvbetjent overnatting (utenom sesong)

Isbua og Badehuset

Det er muligheter for overnatting på Todalshytta hele året, i vinterhalvåret er det Isbua og Badehuset som er overnattingskvarter. Isbua består av en liten gang med kjøkkenkrok og en liten stue med 2 køysenger, bord og sofa. Denne er låst med DNT-lås.

Det finnes et utvalg av proviant på hytta, og den er ellers utstyrt med det som behøves for å ha et fint opphold. Senger er utstyrt med dyne og pute, men man må ta med eget sengetøy, lakenpose eller sovepose.

I tillegg til Isbua er det mulig å overnatte i Badehuset, dette er to rom i tilknytning til Badehuset som er låst med egen nøkkel. Nøkkelen er plassert i Isbua. 

Badehuset i tunet er stedets sanitærhus, dette er tilgjengelig både for beboere på selvbetjent og ubetjent overnatting.

Se også informasjon på ut.no og på todalshytta.no

Prisliste for selvbetjent overnatting finner du her.

Velkommen til Todalshytta
Velkommen til Todalshytta
I stua ligger alt til rette for hyggelig samvær.
I stua ligger alt til rette for hyggelig samvær. Foto: Roar Halten
Resepsjon og rekreasjon i samme avdeling.
Resepsjon og rekreasjon i samme avdeling. Foto: Roar Halten
Et av de flotte soverommene med deilige komfortable senger.
Et av de flotte soverommene med deilige komfortable senger. Foto: Roar Halten
Todalshytta har egen brudesuite.
Todalshytta har egen brudesuite. Foto: Roar Halten
Fra peisestua
Fra peisestua Foto: Roar Halten