hytter på Fjordruta

Fra Jurtind på Tustna
Fra Jurtind på Tustna Foto: Roar Halten

Fjordruta

er en kystnær vandrerute fra Kvernberget Lufthavn, Kristiansund, gjennom 6 kommuner på  Nordvestlandet, med start ved terminalen på flyplassen. Ruta tar vandreren gjennom et svært variert  kulturlandskap; fra sjø til uberørt høyfjell, med 13 romslige og velutstyrte hytter fordelt langs den 15 mil lange løypetraseen. Fjordruta ble påbegynt i 1996, og den siste hytta ble bygget i 2009. Lavest og høyest beliggende hytte er hhv Imarbu (5 moh) og Hardbakkhytta (789 moh).

Fjordruta kjennetegnes ved at alle hyttene er lett tilgjengelige fra vei, noe som også gjør området fint  å ferdes i med buss (se bussruter på hovedmenyen) til og fra startpunkter for vandring fra eller til  de forskjellige hyttene. De fleste turene mellom hyttene egner seg godt for familier med barn, og det varierte terrenget, med sjø, elver og vann er spennende og innbydende for barn som setter pris på naturopplevelser.

Fjordruta er av DNT valgt som en SignaTur.  Dette er de ypperste langturene i Norge som gir spektakulære vandreopplevelser. Se mer om de turene her

Buss- og fergeruter relevante for turer på Fjordruta finner du her

I 2010 ble det utgitt en brosjyre om Fjordruta.

Trollstua ligger ved Bjønnavatnet på Tustna. Hytta er den første man treffer på når man starter på Fjordruta fra Kristiansund.

Gullsteinvollen ligger på den nordlige delen av Fjordruta øst på Tustna. Fra hyttene har du nydelig utsikt uover havet og Smøla. I vest rager et flott alpint landskap.

Hefte-Turer fra Gullsteinvollen

Se kart og mer informasjon på UT.no

Imarbu ligger vakkert til like ved sjøen i Imarsundet. I naustet er det to færinger(geitbåter) til allmen bruk. Fin plass for kajakkpadlere.

Nersetra er det største anlegget på Fjordruta. Størrelsen og omgivelsene har gjort hytta til base for Kristiansund og Nordmøre Turistforenings satsning på Barnas Turlag. Stabburet er selvbetjent kvarter.

Rovangen ligger idyllisk til ved Rostolvatnet øst for Rostolen, ca. sju km nordøst for Aure sentrum.

Hytta ligger på grensa mellom Aure og Heim og området er småkupert og ideelt for turing både sommer og vinter.

Gode fiskemuligheter.

Se kart og mer informasjon på UT.no

Hytta ligger 310 moh på nordsida av Vinjefjorden, rett overfor Staurset. Den er et restaurert steinfjøs og mye av materialene som er brukt kommer fra tømmer som ble berget etter brann i ei klippfiskbrygge i Kristiansund. 

Storlisetra er et restaurert seteranlegg. Setra ligger lett tilgjengelig fra Vinjeøra. Merket parkering ved E-39, ved avkjørsel til Fjelnsetgården.

Kårøyan

Kårøyan var tidligere en del av Fjordruta, da som privat overnattingskvarter med samarbeidsavtale med KNT, men er nå nedlagt.

Stien i mellom Kårøyan og Grytbakksetra er derav heller ikke merket lenger.

Trivelige seterhus i barnevennlige omgivelser! Grytbakksetra ligger flott til ved ei elv med fosser og kulper, med utsikt mot Trollheimen og Sunndalsfjella.

Hermannhytta er selve bindeleddet mellom Fjordruta og hyttene i Trollheimen. Nordover har du seks timer til Grytbakksetra og sørover tar turen til Sætersetra i Trollheimen tre og en halv time.

Se kart og mer informasjon på UT.no

Hytta ligger høyt og fritt ved et lite tjern med en fantastisk utsikt i alle retninger, ikke minst mot sør, der en kan se en sammenhengende fjellrekke helt fra Trollheimen i øst til Romsdalsfjella i vest.

Foto: Håvard Buset

Hytta ligger fritt til, med praktfull utsikt mot sør. Det er fiskemuligheter i området, og terrenget rundt hytta er ideelt til skiaktiviteter.

Hefte-Turer fra Tverrlihytta

Se kart og mer informasjon på UT.no

Den ligger sør for Tussan. Den er plassert på en liten høyde, men ligger likevel lunt til. Det er mange fine turmuligheter i nærområdet, bl.a. til Tussan (765moh) med fantastisk utsikt.

Hefte-Turer fra Jutulbu

Hytter og ruter i området