En fantastisk dag i fjellet

Første gang på fellestur, men definitivt ikke den siste, sa en av turdeltakerne etter fellesturen som gikk til Flånebba og Smisetnebba i Sunndal.

Jeg var selv fellestur-debutant og var i likhet med de øvrige deltakerne begeistret etter årets fellestur nr. 36 i turistforeningens regi.

Jeg tenkte at det måtte et meteorologisk mirakel til for at det skulle bli tilfredsstillende vær for en tur som ville bringe oss opp i henholdsvis 1.147 og 1.176 meters høyde. Senest dagen før var det regn, kuling og tåke på Nordmøre.

Turdagen møtte oss med sol og blå himmel. Dermed kunne vi glede oss over en fjelltur hentet fra øverste hylle. Høstfargene lyste opp i bladverk og lyng og øverste fikk vi oppleve høstens første snø.

Turleder Torill Kristin Dyrli hadde lagt opp til en rundtur. Turstart på Rødset. Turslutt på Smiset.

De 20 deltagerne innledet den sju timer lange turen med å gå opp den bratte lia fra Rødset. Fin tørr sti å gå på. Først etter to timer fikk vi se det første turmålet; Flånebba. Det ble en fortjent nistepause ved foten av fjellet, før vi tok siste etappe til topps. Her ble det jeg kaller litt klyving.

For de fleste av oss var det første besøk på Flånebba. Selv om håret flakset til alle kanter i vinden, tok vi oss tid til å nyte storslått utsikt til alle kanter.

Jeg håpet i mitt stille sinn at det var det nærmeste fjellet som var Smisetnebba, men det viste seg å være Innernebba. Smisetnebba virket uendelig langt borte da vi kom ned fra Flånebba. Men da vi først la i vei, gikk det forholdsvis snart å komme fram til «eggen» opp mot varden på toppen. Eggen i gåseøyne fordi den er litt for bred til å være en svimlende og smal utfordring.

Smisetnebba er StikkUt-mål og løypa ned mot Smiset var merket med rødmaling og lett å finne.

Det var en forholdsvis homogen gruppe som deltok, uten at man måtte vente på de som gikk bakerst. Turleder var flink til å legge inn små pauser underveis og dermed ble det heller ikke så mye strekk i turfølget.

_ En fantastisk dag i fjellet, var vi enige om på vei mot de parkerte bilene.

Deltagere på turen: Ole Marius Lervåg, Tor M. Tyrhaug, Bernhard Eckel, Berit Kvande og Geir Kvande, Lisbeth Thorsø, Gunhild Holten Kalvik, Bente Bruseth, Hege Kolstad, Wenche Kvinge, Kjersti Torvik, Martin Zschoch, Rita Overvåg, Nils Seljebø, Ann-Birgit Hovde, Cecilie Dyrli, Hege Kathrine Naustvolll, Steinar Brunsvik og Torill Kristin Dyrli.

Turreferat skrevet av Steinar Brunsvik.


Skrevet av Ivar Vullum 30. september 2019