Base Camp Innerdalen 2018

Innerdalen - norges vakreste dal
Innerdalen - norges vakreste dal Foto: KNT Erlend Aarflot

Eventyrlige dager i Innerdalen - "Norges vakreste dal"

Nathalie på fem titter forsiktig ut av teltet. Ansiktet er fullt av knottstikk og litt kull fra gårsdagens grillpølse. Det er morgen og fuglesang. Elva Fluo danner et brusende lydteppe i bakgrunnen, men ellers er det totalt stillhet. Familieleir i Innerdalen kan være stillhet og harmoni. Sola har vært oppe i mange timer allerede. Enkelte fjellklatrere hadde avgang allerede i grålysningen. De om det, vi har også viktige prosjekter på gang. Noen skal på tur, noen skal bestige klatresteinen for første gang, med sele og tau og greier, noen skal ro ut på Innerdalsvatnet og annektere øya med den lille furua på. Andre skal tegne sin aller beste tegning og satse på å vinne hele tegnekonkurransen eller finne svaret på det vanskelige spørsmålet på naturstien. Alle skal bade og noen skal bestige Innerdalstårnet.

Sjelden har vel Innerdalen svart på utnevnelsene som «Norges vakreste dal» på en så overbevisende måte som denne helga. Barnas turlag i Kristiansund og Nordmøre turistforening arrangerte basecamp Innerdalen den 8. - 10. juni. Arrangementet er ment som et lavterskel og sosialt prosjekt. Opplegget er enkelt; samle familier med barn i ulik alder og som er glad i tur og natur, for deretter å la alle få gjøre akkurat det de ønsket. Resultatet ble en eventyrlig helg i Innerdalen.

Været var definitivt på vår side. Strålende sol, vindstille og full sommer. Det har nok ikke vært så mye plasking og bading i Innerdalsvatnet tidlig i juni noen gang. Fra sikre kilder ble det meldt at badetemperaturen var godt innenfor komfortområdet.


Idyll på Innerdalsvatnet
Idyll på Innerdalsvatnet Foto: KNT Torill Bloch

Til sammen 50 store og små deltok på Basecamp Innerdalen. Noen kom på fredag, noen kom på lørdag, men de aller fleste var med på to overnattinger, fredag til søndag. For noen var dette livets første natt i telt, i egen sovepose. Andre bodde på Gammelhytta (KNT-hytta) og fikk gleden av å sove i seng. Noen var på turistforeningshytte for første gang og skrev seg inn i besøksprotokollen med stor høgtidelighet. Selv om det er tidlig i sesongen strømmet det på med folk, turister, klatrere, unge og mindre unge hele helga. Her gjaldt det å sikre seg seng, eventuelt madrass. Det var jo ikke bare vi, basecamp-deltagerne, som ville til Innerdalen denne helga. Selvsagt ble det plass til alle. Det er alltid det på turistforeningens hytter.

Morgen og kveld var det samling ved leirplassen nede ved vatnet. Alle kommer med sine ønsker for dagen. Fire gutter, to store og to litt mindre drar ut på topptur til Innerdalstårnet. For Oliver på 8 og Sivert Raqu på 10 ble det en stor opplevelse å rappellere ned fra Tårnet. Oskar og Iver på 10 gjorde samme turen dagen etter og kunne skue ut over et bomullsteppe med tåke som dekket hele Innerdalen. Magisk.

Andre ville gå en tur oppover mot Giklingdalen. De fleste andre har kun to ønsker: bading/båt og klatring. Og klatring ble det. Klatresteinen bak gammelhytta ble besteget et utall ganger, under kyndig instruksjon av voksne og klatrekyndige ungdommer, Ingrid Situwa (12) og Ylva (14). Til og med Ulv (et gråspraglete kosedyr) nådde toppen etter forsvarlig sikring og ivrige heiarop fra eier David på 7. Noen har klatret før, for noen er det første gang. Litt kiling i magen blir det, det er til og med litt skummelt. Ingeborg (8), Vilde (8) og Madeleine Isabel (9) får blod på tann og stiller seg opp i kø til neste klatrerute med en gang de kommer ned. På toppen av klatresteinen kan man skue over til toppen til Innerdalstårnet. Kanskje man kan bestige den om noen år?


Instruksjoner før klatring
Instruksjoner før klatring Foto: KNT Erlend Aarflot

De voksne kan slappe av. Ungene springer rundt, vannet er grunt, redningsvester er på, det er ingen biler. Her er ingen farer, kun knott. Den viktigste oppgaven blir å smøre små barnekropper med solkrem og myggolje med jevne mellomrom og sørge for påfyll med sjokokjeks og Torills bakels (vafler) med Sunndalsgraut. Det hele ble tidvis avbrutt av intense fotballkamper på Innerdal Stadion.

En av de mest fantastiske tingene med Innerdalen er at det nesten ikke er mobildekning og i hvertfall ingen wifi der. Denne helga var det ingen som savnet det.

Neste gang håper vi at akkurat du blir med på tur sammen med oss i barnas turlag. 15. juli er det dagstur til Innerdalen, i august skal vi ha leir i Grøvudalen, i september skal vi både til Skarven på Straumsneset og gå fra Fale til Innerdalen. Mer informasjon om Kristiansund og Nordmøre turistforening og om alle turene, se https://www.kntur.no/.