Langs jernbanertraseen i Litjdalen

Denne turen gikk i historiske omgivelser, den nedlagte anleggsbanen i Litjdalen

7 deltakere fra Aure, Surnadal, Molde, Sunndal, Kristiansund og andre kommuner, møtte opp på Sunndalsøra lørdag den 9/9 klokken 10,00. Dagens tur skulle gå i historiske omgivelser. Ikke alt for mange vet om den nedlagte anleggsbanen som går høyt oppi fjellsiden i Litjdalen, mellom Holbu og Dalaråa.

Jernbanen ble bygd først og fremst for frakt av anleggsmateriell men også folk, i forbindelse med utbyggingen av Aura-anleggene. Jernbanen stod ferdig i 1919 og var i drift frem til 1954. Selve hovedtraseen går nesten helt i vater utover fra Holbu og til Toppheis i en lengde på ca 9 km. Der ble vognene hektet av for så å bli sendt rett ned fjellsiden på en ensporet pendelbane ned til Dalaråa. Der ble vognene satt på ett nytt spor og dette toget gikk helt ut til sjøen.

Været var med oss, noen få regndråper til å begynne med. Men solen tok mer og mer over og været ble riktig så flott utover dagen.

Etter 9+3 km marsj og ca. 5 tilers gåing, var alle vel nede.

Deltakere:

John Dønneim, Jan Terje Gresset, Lisbeth Mulvik, Monica Holthe, Arne Roar Overland, Gunn Line Hollingsholm og Heidi Iren Wedlog Olsen. Turledere: Birger og Else Marit Blomvik

Hilsen Birger Blomvik

Skrevet av Ivar Vullum 12. september 2017