Turreferat fra toppturhelg i Grøvudalen

Fellesbilde på toppen av Storskrymten.
Fellesbilde på toppen av Storskrymten. Foto: Kjetil Wedervang Mathiesen

Ei nyrestaurert Grøvudalshytta var utgangspunkt da KNT var på toppturer til Storskrymten og Grønliskartinden. Les turreferat fra turene her.

TUR TIL STORSKRYMTEN LØRDAG 3. JULI 2021

8 forventningsfulle deltakere og turleder startet fra Grøvudalshytta i nydelig varmt sommervær lørdag morgen kl 0900, på vei mot Storskrymten, 1985 moh, Trøndelags høyeste fjell. Fin tur innover Grøvudalen på merket løype mot Åmotdalshytta, over hengebrua over elven, deretter inn mot Fegran, i full sommerblomstring.

Vakker dal med frodig natur i dalbunnen, i kontrast til mektige fjellsider. Opp fra Bjørkøya til Litjvatnet og Storgrøvudalsbotnen, der vi tok spisepause, inkludert iskaldt bad i vannet for en av deltakerne. Ingen moskus å se ved vannet, i motsetning til samme tur for 3 år siden. Innover Storgrøvudalsbotnen, og opp mot veiskillet der tidligere merket rute mot Åmotdalshytta tar av, i retning Storskrymten.

God motbakke og mye stein, men fant en fornuftig vei, godt hjulpet av gamle varder underveis. Behov for mye drikke i sommervarmen, enkelte stilte med 1,5 liters colaflaske, som gikk ned underveis. Pause på bandet nedenfor Salhøa, med mer soling, prat og mat.

Deretter oppover steinura og snøfelt rundt botnen i retning Storskrymten, ble en del gjennomslag i snøen, og noen skrubbsår. Havørn i lufta. Og traff en enslig rein, som ikke så ut som om den hadde det bra i ensomheten, en brutal natur oppe i fjellet. God stemning og utsikt opp mot toppen.

Fantastisk panoramautsikt fra toppen, i klar fje lluft, Snøhettamassivet i all sin prakt bakenfor Åmotdalshytta. God pause med soling, mat og bildetaking på toppen. Godt fornøyde deltakere. Formaning fra turleder om fullt fokus på nedturen, for å unngå skader, deretter samme vei tilbake. Att og fram er like langt, fikk vi full erfaring av, det ble tungt med mange timer også til returen. Fantastisk å komme ned fra stein og snø og til blomstringen i Fegran.

Tilbake til Grøvudalshytta kl 2130, etter 12,5 timer på tur. Der ble det senog velfortjent middag med hjemmelaget elggryte, Frei-jordbær med fløte til dessert, og marsipankake til kaffen.

TUR TIL GRØNLISKARTINDEN SØNDAG 4. JULI 2021

5 deltakere og turleder klar for topptur til Grønliskartinden søndag morgen. Opp langs elven i Litjgrøvudalen, innom Gunnasobui (sliten steinbu med pipe, mye brukt av Gunnar på starten av 1900-tallet), og etter hvert over en relativt stor elv i dalbunnen for å fortsette på andre siden der terrenget er lettest å gå. Men også der mye basking gjennom vierkratt mm, før skråningene opp mot Høgtunga ga oss åpent lende og kjøligere luft.

Med meldt tordenvær og nedbør var det en noe spent turgjeng som beveget seg oppover i høyden. Matpause etter ca 2 timer, deretter videre oppover mot Høgtunga, på terrasser i terrenget oppover. Mye steinur, og noen gode faste snøfelt å gå på innimellom. Monica, turdeltaker og reinjeger, fikk øye på en flokk med ca 25 reinsbukker på et snøfelt, og gjennom kikkerten hennes fikk vi se de flotte dyrene, som dro av gårde i stor fart over snøfeltet.

Opp siste fjellsiden mot toppen av Grønliskartinden fikk vi en skikkelig haglskur i hodet, men heldigvis ikke torden og lyn slik det var meldt. Slutt på shorts og t-skjorte, og på med varme klær. Flott varde og flott utsikt også fra Grønliskartinden, men truende skyer over fjellene rundt.

Kald matpause og fotografering, deretter startet vi nedturen mot Grønliskardet. Vilt og fint over snøfelt og i steinur, og et stykke nede stod den samme reinsbukkflokken på et snøfelt. De fikk fart på seg da de oppdaget oss igjen, men beveget seg ikke så langt denne gangen. Fin naturopplevelse dette, i barsk fjellnatur. Nedover forbi Grønliskarvatnet og nedover Grønliskardet, må finne rette veien nedover her, for å unngå stup og svaberg.

Fin sti etter hvert, ned gjennom bjørkeskogen. Deretter sti langs Grøvu, som deler seg en rekke ganger, slik at det ikke er lett å velge rett. Stor vannføring i både Grøvu og Litjgrøvu, og en av elvene måtte krysses for å komme tilbake til Grøvudalshytta. Etter en del om og men og leting etter et mulig vadested ble det kryssing av Litjgrøvu, som hadde mindre vann enn hovedelven Grøvu.

God og våt på beina, men det går greit når dagen ellers gir stor fjellopplevelse i sommerblomstring, og mesteparten i shorts og t-skjorte-vær. Innom Grøvudalshytta for å hente sekkene, og deretter en god time fra hytta og ned til parkeringen på Hallen. Så det ble en lang dag, ikke hjemme i Kristiansund før ca kl 2330.

Deltagere på turen var:

  • Line Mork

  • Leif Roar Bævre

  • Anne-Lise Aakervik

  • An-Magritt Stjern Flakne

  • Tor Marvin Tyrhaug

  • Barbro Auestad

  • Monica Røvik Storvik

  • Erling T Dahl

Turleder: Kjetil Wedervang Mathiesen

Skrevet av Roar Halten 11. juli 2021