Turreferat fra tur til Hjelmkona

Foto: Lars Botten

17 ivrige turdeltagere hadde møtt opp i Valsøybotn da Lars Botten og Kristiansund og Nordmøre turistforening inviterte til fellestur til Hjelmkona lørdag 26.juni.

Det var kjekt å se at det var så mange ungdommer som hadde lyst å bli med på turen. Sola skinte da turfølget fulgte skogsveien oppover mot Pikholahaugen.

Etter en times gange i slak oppoverbakke i blåbærlyng langs bekken begynte vi å se Hjelmen og etter hvert Hjelmkona i det fjerne. Oppover mot Krokvatnet kommer vi til stien som kommer fra Englivatnet. Forbi vatnet går stien til venstre et stykke bortover foten av fjellet og vi begynner å nærme oss det spesielle landskapet som viser at det har vært gruvedrift i dette området på 17- 1800-tallet. Her kom det karer fra Røros og tok ut Malm. De kom gående hit på våren og dro hjem på høsten. Malmen kjørte bøndene ned med hest på vinteren.

Fjelltjæreblom og Reinrose vokser på malmplatået. Dette kan du få høre om på neste tur.

Da vi var oppe ved vatnet ved gruveområdet begynte skodda å vise seg. Det gjaldt derfor å komme seg til toppen av Hjelmkona før utsikten ble for redusert. Det er heldigvis bare et kort kliv oppover, før toppen. Noe tåke ble det i korte perioder, men vi fikk fortsatt nyte det flotte utsikten mot Surnadal og Trollheimen i sør og Tustna i vest. Etter en god pause på toppen gikk det nedover igjen. Da var skodda blitt tjukkere så vi valgte å ta samme ruta tilbake. Takket være rødmerking gikk dette lekende lett og etter 6,5 timer var vi tilbake til bilene.

Turleder: Lars Botten

Skrevet av Roar Halten 8. juli 2021