Kursreferat - Skredkurs videregående

Skredkurs på Oppdal
Skredkurs på Oppdal Foto: Ole-Morten Hestetun

Les kursreferat fra videregående skredkurs på Oppdal.

NF Videregående Skredkurs Alpint, Oppdal. 14 – 17 Januar 2021

Torsdag kveld samlet gruppen seg på hytten til en av deltakeren for en bedre middag og teoretisk gjennomgang samt at kursleder Ole-Morten Hestetun ønsket å høre hva deltakerne ønsket å oppnå med kurset. Gruppen var samlet enig om at de ønsket å øke sin kompetanse når det kommer til å tolke snødekket, for så å kunne ta de riktige valgene.

Hele gruppen har samme ønske om å kunne kjøre bratte renner, fjellsider m.m. Men de ønsket å kunne ta avgjørelsen basert på gode beslutninger som man kjenner igjen i skredvarslet, værmelding og tilbakemelding snødekket gir på vei opp og ved hjelp av SSU. (Systematisk snødekkeundersøkelse).

Fredag startet med tidlig frokost og turplanlegging. Skyfri himmel, sol, vindstille og herlige 23 blå la gruppen turen til «Storhaugen» i Storlidalen, hvor vi stoppet flere ganger på vei opp for å diskutere observasjoner og rute\veivalg. Vi fikk også gjenkjent snøtyper, som vi med iver kunne si var det samme vi leste ut fra skredvarselet.  Når vi var kommet godt over tregrensen og opp i selve bollen, hvor vi hadde sett oss ut en bratt linje var vi enige om at det var nødvendig å utføre «lille blokktest, 40x40». Her gjenkjente vi det vi hadde lest i skredvarslet, men konkluderte med at det var satt noe høy faregrad.

Skrevarselt sa faregrad 3, vi var samstemte om at i siden vi oppholde oss var faregrad 2 er riktigere grad. Dette ga oss bekreftelse på vår tanke at «Trollheimen» er ett stort område å sette en faregrad for, så det er viktig at man benytter sin kunnskap for å ta eggene valg. Vi fortsatte til toppen, hvor vi kunne kle oss om og gjøre oss klar for nedkjøring. Vi fant igjen ønsket startpunkt og kjørte «kompis» kjøring ned det bratte linjen. Voksne menn utstrålte stor skiglede, og er sikker på at hele Storlidalen hørte hvor fornøyde vi var. Etter endt tur oppsummerte vi turen og konkluderte med at turen, veivalg og vurderingen var godt gjennomført. Kvelden ble avsluttet med Taco, noe godt i glasset, teori samt ruteplanlegging for lørdagen.

(Teksten fortsetter under bildet)


Ole-Morten skuer ned den fine linjen
Ole-Morten skuer ned den fine linjen Foto: Ole-Morten Hestetun
Linjen ned fra «Storhaugen» sett fra «Elghøa»
Linjen ned fra «Storhaugen» sett fra «Elghøa»

Elghøa målet

Lørdag var «Elghøa» målet, været fortsatt det like godt. Vi oppsøkte «mikroterreng» hvor vi forsøkte å framprovosere det som var opplyst i skredvarselet, altså at det svake laget ville gi etter og gi oss «drønn», vi lyktes ikke med dette, men gjenkjente både rim krystaller og grovkornet snø i snøen. Rett ved toppen delte gruppen seg opp i to, hvor utførte to stykk LBT (Lille blokk test, 40x40cm) samt en ECT (Extetended collum test, 90x30cm).

Vi fikk da bekreftet at det svake laget som var meldt ikke var såpass tilstede i området vi var i at det utgjorde noe risiko. Vi fikk heller ingen forplanting som vi ville undersøke ved å utføre en ECT (Extended collum test). Turen ned hadde god snø i topp partiet, men litt lite snø i skogen. Vi vars å heldige at vi fikk omvisning hos EVI skies før vi vendte snuten mot hytten. Kvelden ble avsluttet med nydelig biff, oppsummering av turen samt turplanlegging for søndagen.

(Teksten fortsetter under bildet)

Søndag hadde vi på forhånd ønsket oss til Ryssdalen (Sunndalsfjella) og kjøre noen bratte partier fra Åbittind. Men været var ikke med oss denne gangen, det var meldt mye vind og dårlig sikt. Vi valgte derfor plan B og dro til ett mikroterreng like over tregrensen ved «Elghøa», hvor fikk utført grundige blokktester samt at vi fikk utført søk i skredterreng. Gruppen fikk skryt av kursleder Ole-Morten Hestetun for godt gjennomført søk etter skredtatt. Turen ble oppsummert på hytten før alle vendte hjem etter en vellykket langhelg i fjellet, med solid gjennomføring av kursleder Ole-Morten Hestetun.

NB: i tiden før kurset ble det gode diskusjoner rundt COVID-19, smittevern og tanker rundt gjennomføring. Gruppen hadde høyt fokus på smittevern, det gikk mye såpe, håndsprit og munnbind denne helgen.


Kursleder\Instruktør:

Ole-Morten Hestetun (Hestetun skikursguiding)

Deltakere:

  • Christoffer Nilsen Nordahl
  • Bertil Endresen
  • Frode Hansen
  • Nils Dag Virum
Skredkurs på Oppdal
Skredkurs på Oppdal Foto: Ole-Morten Hestetun

Skrevet av Roar Halten 21. januar 2021