På tur til Grinaren

Turfølge på vei til Grinaren
Turfølge på vei til Grinaren Foto: KNT

Det er lørdag morgen den 25.august, og klokka er 08. når 12 forventningsfulle turvandrere samler seg ved todalskrysset i Surnadal kommune. I dag står Grinaren i Trollheimen på agendaen. Den rager hele 1520 moh og har for undertegnede vært et uoppnådd turmål i flere år.

Våre turledere i dag er Siri Vullum og Marit Elin Eid, to spreke damer fra Surnadal som prøver å overbevise oss andre om at de er i dårlig form, så vi har intet å frykte  når det gjelder denne lange og noe krevende turen.

Vi stuet oss fortrøstningsfulle inn i bilene og satte kursen for Todalen. Rett før vi ankom Kårvatn parkerte vi bilene og la i vei oppover mot Storfjellet. Stien er bratt og turledernes dårlige form viste seg fort å være en gedigen                                                    «overdrivelse». Vi hadde godt driv oppover mot Storfjellet (850m.o.h), og ankom etter 1,5 time toppen der vi finner en idyllisk liten hytte med tilhørende grønnsakhage. Et lite paradis! På veien opp passerte vi flere fuglekasser som denne hytteeieren hadde laget – et lite kunstverk hver og en av dem.

Allerede fra Storfjellet aner vi noe av panoramautsikten over Trollheimsfjella som vi etter hvert skal se mer og mer av når vi beveger oss opp i høgden.

Været var et usvikelig tema da varslingene på forhånd var svært usikre, og det kun var et tidsspørsmål når regnet skulle flomme over oss. Vi var heldige og beholdt sommerlige tilstander hele veien oppover til toppen – og opp gikk det!

Det var fin sti opp til nedre Grinarvann, deretter tok steinmassivet over. Våre eminente turledere fant en trygg vei gjennom stein og ur, der en ukjent vandrer med høgdeskrekk tidvis lurte på om det var mulig å ta seg fram. På veien opp passerte vi flere vann som sikkert har hvert sitt navn, men som vi her benevner som øvre Grinarvann. En del klyving og balansetrening ble det på vei mot toppen, men vi var heldige som hadde tørre steiner å forholde oss til – så opp kom vi uten men av noe slag.

Etter 35 år i Todalen har undertegnede aldri sett Skjerdingfjellet fra «baksiden» - et mektig skue utover fjell og fjord som fyller en vandrer med ydmykhet og takknemlighet over å få være frisk og sterk nok til å delta på slike turer.

Synet av fjorden og bygda Todalen langt der nede minner meg om en strofe i todalssangen:  «  - der trollheimsfjella står i ring, kring gamle Tovadal»

Etter en rast på toppen av Grinaren fortsatte vi mot Slangelifjellet med storslått utsikt i alle retninger. Etter kort tid kom tåken sigende og vi hadde en rask diskusjon om hvorvidt vi skulle ta turen til toppen av Slangelifjellet eller ei. Dette avgjorde imidlertid været! Våre trygge, gode turledere samlet flokken sin og satte kursen ned fra fjellet, og før vi nådde det første vannet befant vi oss i en annen årstid med snø, regn, vind og tåke.

Vi blir minnet på at vi er små i dette landskapet, og at det kreves både fjellvett og respekt om en vil vandre her.

Det ble en våt og kald vandring tilbake, men dette la ingen demper på humør og vandreglede. Det er ikke bare armer, bein, rygg og mage som blir satt på prøve under slike forhold. Her må hodet kobles på, for det kreves konsentrasjon når en skal balansere på glatte steiner i bratt terreng.

Før vi nådde ned til Storfjellet igjen lettet været slik at vi kunne ta inn utsikten  mot Tovatna og Storlidalen. Gammelseterdalen som går fra Kårvatn til Tovatna var den gamle ferdselsveien fra Todalen til Oppdal i sin tid.

Etter mye nedbør et par timer var stien fra Storfjellet til parkeringen en krevende øvelse med gjørme og glatte røtter. Etter 10-11 timers vandring var det ikke underlig at det falt en slik kommentar: «Nå håper jeg vi snart er nede, for nå er det snart ikke gøy lenger». Det sier litt om gleden over å vandre i vakker natur med godt fellesskap – uansett vær – at det faktisk føles gøy helt inn i 12 time!

Takk til gode medvandrere og supre turledere for en uforglemmelig tur!

Turfølget var: Kristine Vullum, Ann Kristin Svendsen, Ivar Vullum, Ragna Nordvik, Jan Terje Greset, Marit Solvik Næss, Kirsti Hjørnevik, Erling Dahl, Birgit Liabø, Liv Rønning, Siri Vullum, Marit Elin Eid.

Referent er Kirsti Hjørnevik