På tur i Tafjordfjella

Turdeltakere på fellestur i Tafjordfjella
Turdeltakere på fellestur i Tafjordfjella Foto: KNT

Høye fjell og vakre daler - årets sommertur med Kristiansund og Nordmøre turistforening og turleder Eirik Gudmundsen i Tafjordfjella ble en storslagen opplevelse.

Høye fjell i 2000 meters klassen, steinete og tilsynelatende fullstendig ufremkommelige ruvet de i et heller goldt landskap, med blågrønne vann som lyste opp som små fargeklatter. All snø var smeltet bort i fjellet der vi gikk, svarte steiner lå igjen der det før var vannkulper, og hvitskurte steiner lyste mot oss der snøbreen nylig var forsvunnet . Bare noen isbreer oppunder fjelltoppene var igjen etter sommerens varme dager. Godt for oss som ville vandre tørt  i fjellet, men vanskelig for de som trenger vannet til kraftproduksjon lenger nede i Tafjord.

Da regnet kom i strie strømmer satt vi heldigvis inne på Veltdalshytta, unntatt de 3 som prøvde å komme seg til toppen på Karitind! Søkkvåte dukket de opp like før det ble mørkt, og glade ble vi som så vidt hadde begynt å engste oss for dem.

 Denne første dagen hadde vi gått over stein og fjell i fra Pyttbua, og vi var oppe i ca. 1500 m høyde før vi gikk ned til vannet hvor Veltdalshytta ligger, ca. 1200 m over havet, en stor og flott hytte med 50 sengeplasser (+ madrasser på to store hemser, i tillegg to mindre hytter).

Dagen etter strålte sola og vi tok fatt på en meget spesiell tur fra Veltdalshytta ned til Reindalsæter, en tur som utfordret oss på det å forsere  bratte fjellvegger og stup. Ikke for folk med høydeskrekk den turen der, men svært spektakulær og rart å vite at dette var veien til de som jobbet med utbyggingen av tunnelsystemene i fjellet som skulle føre vannet i fra fjellene ned til Tafjord og Zakariasdammen.  For et ufattelig slit de må ha hatt,  de 16 arbeiderne som bodde trangt i ei bitte, lita brakke sammen med ei kokke!

Reindalsæter ligger idyllisk ved et blågrønt vann og vi fikk god mat og en dusj før vi neste dag la ut på en ny tur over fjellet tilbake til Veltdalshytta. Ruta ble kalt Rønnebergråsa, en sti som Joakim Rønneberg måtte bruke for å komme seg frem og tilbake fra den lille hytta som han og 2 andre brukte i et helt år 1944-45. Stien /råsa, gikk like under fjellskrenter, så sjansen til å gjemme seg her hvis det kom tyske fly, har nok vært viktig for valg av sti. Vi besøkte også den lille hytta, ”Fieldfare-hytta” som lå svært godt skjult i vannkanten i nærheten av Veltdalshytta. Vi gikk derfra i dyp ærbødighet over hva disse ”gutta” hadde  gjort av innsats under krigen for at vi skulle få vår frihet tilbake fra tysk okkupasjon.

Fjellturen gikk en 800 høydemeter opp fra Reindalsæter  til noe som ble kaldt Hulderkoppen, - en formasjon som lignet en gedigen amfiscene, skapt av is og snø gjennom tusener av år, helt fantastisk utformet med platåer og rullesteiner.

I det hele tatt så var denne turen en opplevelse i stein- fenomener. Vi savnet en geolog blant oss som kunne ha fortalt litt om steinsorter, for her var det utrolig mye fint å se på, både av mønster og farger! Innerst i dalen måtte vi klyve opp noe vi kalte ”Marmorrenna”- en kritthvit steinrenne hvor det tidligere må ha vært en elv eller snøfonn, men som nå var tørrlagt. Halvveis oppe møtte vi en gruppe med ungdommer som nærmest kom ”løpende” nedover fjellveggen, noen i små lette tøysko, og vi ble stående litt måpende å beundre denne uredde og livlige gjengen før vi pusta og peste videre opp steinrenna, tungt lasta og med solide fjellsko.

Vel nede i hytta,  som er selvbetjent, ble det servert en 3 retters middag, en vane vi har når vi er på disse flotte turisthyttene  som har velfylte proviantlagre!

Siste etappe tilbake til bilene på Tunga gikk via Pyttbua der vi startet. Dette er også en nydelig selvbetjent hytte, svært mye besøkt, sommer som vinter, med muligheter for å gå til topper som Karitind (1982)og Pyttegga (1999)

En stor takk til Eirik som tar oss med på nye turer hvert år, og en takk til en kjempeherlig gjeng som var med på denne vandreturen!

Eirik Gudmundsen (turleder), Frank Røsand, Arnt Eilertsen, Monika Grønning, Marie Dybvik, Randi Hoff Mjelde, Vidar Mjelde, Arnfinn Herkedal, Hans Kristiansen, Anita Nåvik og Wenke Greve (referent).

"Marmorrenna"
"Marmorrenna"

Skrevet av Harald Atle Oppedal 27. august 2018