Med KNT til Kreta

9 deltakere + turleder Håvard Johansen møtte opp grytidlig på flyplassen i Molde den 24. Juni for å ta flyet til Kreta. Deltakerne kom fra Kristiansund, Smøla, Averøy, Romsdal og Sunnmøre.

I Chania møtte vi de to siste deltakerne som hadde reist i forveien. Vi var raskt innom hotellet i Chania før vi tok fatt på bussreisen opp til Omalossletta der vi tok inn på det hyggelige hotellet To Ellinikon. Neste dag tok vi fatt på turens eneste topptur, til Gingolos på 2080 moh. Turen går i spektakulært terreng og været var strålende. Neste dag stod Samariaravinen, den kanskje mest kjente landskapsattraksjonen på Kreta, for tur. Ravinen ender ved havet i sør ved den lille byen Agia Roumeli, der bading og innkvartering på et hyggelig hotell ventet oss. Tredje dag gikk vi videre mot den veiløse, sjarmerende turistbyen Loutro, med flere badestopp underveis. Turen gikk langs kysten i et vakkert og karrig landskap, med store tuer med timian som mest iøyenfallende vegetasjon. Geiter beitet i bakkene, ellers var det lite dyreliv å se. Vel ankommet Loutro kunne vi ta et siste bad før kvelden og velge og vrake i hyggelige spisesteder. Neste dag gikk turen opp fjellsiden fra Loutro til landsbyen Anapoli der vi spiste lunsj før turen gikk videre med bil til utgangspunktet for vandringen ned Aradenaravinen. Anapoli er også et naturlig utgangspunkt om man ønsker å bestige øyas høyeste topp, Pachnes (2453 moh). Denne turen starter vanligvis med bil fra Anapoli og så går man de siste par timene opp på toppen. 
Aradenaravinen var tørrere, med mindre vegetasjon en Samariaravinen, og her fikk vi klyve litt i stor stein. Ravinen ender ved en vakker strand – og igjen var det tid for avkjøling og bad  i krystallklart Middelhav. Så tilbake til Loutro for en siste middag der. Siste dag av vandringen fortsatte vi langs kyststien til Chora Sfakion, med badestopp bl a på Sweetwater beach. Om kvelden tok vi rutebuss til Chania og  ble innkvartert på Hotel Frini, like ved stranden. Neste dag slappet vi av i Chania, og kunne legge opp dagen som vi ville. Om kvelden var det avskjedsmiddag på en hyggelig restaurant i gamlebyen. Stor honnør til Håvard som turleder! Han bidro sterkt til en hyggelig tur med sin fine humor og romslige væremåte. Jeg tror de fleste i reisefølget kan slutte seg til oppsummeringen fra en av deltakerne i gruppen: ”en sterk sekser”.

Skrevet av Ivar Vullum 18. juli 2016