Påskestemning på hyttetur!

Innerdalsporten, Nordmøre. På veg hjem etter tur med KNT rundt Kringlehøa."Porten"
Innerdalsporten, Nordmøre. På veg hjem etter tur med KNT rundt Kringlehøa."Porten" Foto: Wenke Greve

Fjell eller fjord, vi satser på god påskestemning uansett!

Den typiske påsken for de fleste er en uke med skiturer, sol, appelsiner i solveggen og mye kos. Vi har vært spent i forhold til snømengder og muligheter for skiturer etterhvert som våren har nærmet seg. Med snøen som har kommet i mars regner vi med at det vil bli gode forhold for skikjøring i høyfjellet i påska. Nordmøre og Sør-Trøndelag har gode vintertilbud i fjellet og det er fritt frem for å velge område man kan tenke seg å besøke.

Kristiansund og Nordmøre turistforening har mange hytter å velge i for dere som ikke skal bruke egen hytte i påskeferien. Påskestemningen er lett å få frem ved å besøke hytter på Fjordruta, i Sunndalsfjella og på Dovre, og anleggene til KNT står klar til å ta imot nettopp dere.

Hyttene til KNT er attraktive overnattingssteder som gjør at du kan nyte friheten på fjellet med lett sekk og dermed ha stor aksjonsradius. Hyttene er romslige og velutstyrte, de fleste med 2- eller 3-sengsrom. Det meste av det som er behov for finnes på hyttene, alt du trenger å ta med utenom personlig utstyr er sovepose eller lakenpose. Atmosfæren er koselig, det ligger spill og lesestoff tilgjengelig og det ligger til rette for at både barn og voksne finner roen.

Ved å planlegge å bo fast på hytta vet du at du kommer tilbake til en varm hytte etter å ha vært på dagstur, men vi kan også anbefale å ta skiene fatt i mellom to eller flere hytter. Det er noe eget ved å vandre på fjellet fra hytte til hytte og dette kan anbefales.

KNT-hyttene er selvbetjente, de aller fleste står åpne, men noen er låst med DNT-nøkkel. Har du ikke en slik kan du henvende deg til KNT for å få informasjon om hvordan du skaffer en. Kost og losji gjøres opp på hytta, enten kontant eller aller helst med engangsfullmakt som ligger på hytta. Det er enkelt å slippe å ta med penger i fjellet, og løsningen er enkel i bruk.

Fjordruta er spesielt egnet for turer med barn. Turen fra Valsøybotn (Reinslivatnet) med første dag til Tverrlihytta er en fin start. Rundt Tverrlihytta er det et utall av fine bakker en kan prøve seg i. Her kan man ligge i flere dager og bare ha det moro. Ei nydelig vinterhytte.

Hardbakkhytta er neste hytte på rute, den ligger spektakulært til på toppen av fjellet, med en flott utsikt over vinterlandet. Fra Hardbakkhytta kan man velge mellom flere ruter for eksempel til Grytbakksetra. Denne hytta ligger midt i et av de mest snørike områdene på Nordmøre og turene herfra til Storlisetra, Kårøyan eller Hermannhytta er vinteropplevelser av klasse. Vi gjør oppmerksom på at Grytbakksetra er under renovering for tiden, stuedelen med hovedkjøkkenet er fjernet, så standarden på denne hytta er litt dårligere denne påska enn hva normalt er.

I Aure og Hemne finner du for eksempel Storfiskhytta og Sollia. Trekanttur mellom disse og Vinjeøra er en vandring i et aldeles nydelig skiterreng. Rovangen er også et alternativ i dette området.

Det er ennå noe tid til påske, så man bør selvfølgelig følge med på hvordan snøforholdene blir før man planlegger turen. Fjordruta har da også hytter hvor man kan oppleve vårstemning, Imarbu med sin fantastiske beliggenhet ved Imarsundet er en av disse. Her kan man nyte late dager, ta seg turer i fjella på Ertvågsøya eller kanskje til Tustnastabban. En rotur på sjøen er også mulig å få til. Hyttene på Tustna vil sannsynlig også være snøfri i påsken i år, og også her er det flotte turområder hvor man kan oppleve vårstemning.

I Sunndalsfjella og Dovreområdet finner du hytter i de storslåtte dalførene i dette området (Gammelsetra, Grøvudalshytta, Vollasetra og Vangshaugen) og hytter i høyfjellet (Aursjøhytta, Raubergshytta, Åmotdalshytta og Loennechenbua). Vangshaugen er et fint utgangspunkt for utallige turer både i høyfjellet og i selve Grødalen. Topptur til Råstu eller andre topper rundt dalen er flott på denne tid, eller hva med en kortere tur i dalen med kaffekjel og og bål. I Grødalen er det også lagt opp til mulighet for de som liker langrenn, med oppkjørte løyper innover dalen. Med parkering i umiddelbar nærhet til hytta er det fullt mulig å ta med seg skiutstyr til forskjellige typer tur. Å legge seg til på Åmotdalshytta og sikte seg inn på de virkelige stortoppene som Snøhetta og Storskrymten er heller ikke å forakte. Aursjøhytta er også et flott utgangspunkt for flotte turer i uberørt vinterland. Komforten her er også ekstra god med strøm, mulighet for en varm dusj og svært romslig stue. Her kan man bo hele påska og ha det bra. Raubergshytta med sin beliggenhet nær høye topper på 1700-1800 moh og et storslagent skiterreng må også anbefales. Denne nås enklest fra Hafsåsen eller Vangshaugen.

I Surnadal er forholdene også veldig gode for vinteraktiviteter. Vindølbu er en perle i Vindøldaøen som står klar for nye gjester. Fra denne hytta er det mulighet for mang en flott skitur. Det er kort vei inn til hytta fra parkeringen i dalen og den egner seg godt for familietur. Hermannhytta i Nordmarka er heller ikke å forakte for familieturen, et flott terreng og en koselig hytte med tilhørende anneks.

Informasjoner om priser og annet er lett å finne på nettsidene våre, ellers anbafeler vi ut.no som en god portal for planlegging av turer.

Kristiansund og Nordmøre Turistforening ønsker hjertelig velkommen til våre hytter, om det er til fjells eller ved sjøen. Vi har lagt til rette for at akkurat du skal føle deg velkommen som vår gjest.


Skrevet av Ivar Vullum 12. mars 2019